Gehakkelde aurelia

Polygonia c-album (gehakkelde aurelia) op blad van hosta in wilde tuin bij huisje in het bos in Norg (Drenthe)

Polygonia c-album is de wetenschappelijke naam van deze er ietwat gehakkeld uitziende vlinder. Polys (πολύς) is Grieks voor “veel” en gōnia (γωνία) betekent “hoek”. Grieks inderdaad, niet Latijns, wat ons eraan herinnerd dat het geleerder klinkt om het over “wetenschappelijke namen” te hebben dan over “Latijnse namen”. Grieks is immers geen Latijn. En bovendien wordt het soortsdeel van wetenschappelijke namen vaak op plaatsen of personen gebaseerd en niet op het klassieke lexicon.

Net als voor Vanessa atalanta (en, in mindere mate, Vanessa cardui), vormen brandnetels (Urtica spp.) een belangrijk onderdeel van een gehakkelde aurelia-vriendelijke tuin. Als haar favoriete Urtica (U. dioica) niet beschikbaar is, wil P. c-album haar eitjes ook wel afzetten op een andere Urtica-soort, of op hop, iep, wilg, berk, hazelaar of bessenstruiken uit het Ribes-geslacht – bijna allemaal planten die rondom ons vakantiehuisje in Norg groeien.

Langs de privé-toegangsweg staat een adolescente berk. Achter de vijver staat een flinke hazelaar. Overal groeit hop. En allerlei Ribes-soorten ben ik altijd actief aan het vermeerderen en aanvoeren. Hoe meer bessensoorten, hoe beter. Ik weet niet wat de P. c-album op de foto hieronder op een hartlelie/Hosta deed, maar waarschijnlijk was het niet eitjes afzetten.

Polygonia c-album (gehakkelde aurelia) op blad van hosta in wilde tuin bij huisje in het bos in Norg (Drenthe)
Polygonia c-album (gehakkelde aurelia) op Hosta spp. (hartlelie). De schaduwminnende Hosta duidt er al op: dit is een schaduwrijk hoekje van de border langs het Westterras. 28 juni 2023.

Naast nectar, drinkt de gehakkelde aurelia ook graag van rottend fruit. Dat is er in het najaar genoeg, dankzij de grote, verwilderde druif en tenminste vijf heel redelijk tot heel goed dragende appelbomen. Samen met de atalanta’s, vieren ze dan feest. In tegenstelling tot Vanessa atalanta, trekt P. c-album na dit najaarsfeestgedruis niet richting de zuiderzon, maar verstopt zich in takkenhopen, bladophopingen, holle bomen, etc., het liefst in de strooisellaag. Nóg een reden dus om uw tuin niet nodeloos op te ruimen, en als u al per se afgevallen takken en bladeren wilt verzamelen, leg ze dan op een hoop en gooi ze niet in de groencontainer!

Auteur: rowan

Rowan schrijft graag over zijn passie voor ecologisch tuinieren, ook in het Engels, op sapienshabitat.com over zijn passion for ecological gardening. Als hij niet bezig is met de wereld om hem heen groener en biodiverser te maken, probeert hij inefficiënte, stroomverspillende software overbodig te maken. In zijn boek Why Programming Still Sucks biedt hij korte- en lange termijn alternatieven voor sofwareontwikkeling. In het kader van skin in the game, brengt hij samen met een paar compagnons de aanbevelingen uit dat boek in de praktijk in FlashMQ: een flitsend snelle MQTT hosting dienst.