Het lieveheersbeestje behoeft nauwelijks een introductie. Wie aan een lieveheersbeestje denkt, denkt meestal aan een klein kevertje – rood met zwarte stippen. En het zevenstippelig lieveheersbeestje (Coccinella septempunctata) is een soort die precies aan dit beeld voldoet, ook al is C. septempunctata niet de enige inheemse lieveheersbeestjessoort in Nederland en zijn niet alle andere soorten rood met zwarte stippen.
Ondanks dat het lieveheersbeestje het officiële symbool is van de Landelijke Stichting Tegen Zinloos Geweld, zijn het geen geweldloze diertjes. Toegegeven: hun rooflustige vraatzucht richting bladluizen dient ter voeding en is daarom geen voorbeeld zínloos geweld, maar, vanuit het perspectief van de bladluizen, zien deze kevertjes er vást niet zo lief, klein en aaibaar uit als voor ons. Maar ja, veel tuinders zien liever lieveheersbeestjes dan bladluis op hun planten en daarom wordt hun moorddadigheid richting bladluizen zelfs ingezet in de biologische plaagbestrijding.
Om het lieve imago van het lieveheersbeestje niet al te erg aan te tasten, laat ik toch even de Landelijke Stichting Tegen Zinloos Geweld aan het woord:
Het lieveheersbeestje is het symbool van de stichting. Bij aanvang van de stichting is gekozen voor een lieveheersbeestje, omdat het staat voor liefde en geluk. Voor positief wensen en de aaibaarheidsfactor. Loopt een lieveheersbeestje over je hand, dan laat je het beestje ongestoord en vrij rond lopen.
“Een lieveheersbeestje sla je niet weg, maar blaas je van je af.”
zinloosgeweld.nl
Ik ben in ieder geval altijd gewoon heel blij om lieveheersbeestjes tegen te komen in de ecologische tuin bij ons vakantiehuisje in Norg. En, als ik zo op de groentes tegen kom, smikkelend van een kolonie bladluizen, ben ik nog nét een beetje extra blij. Dan blijft er immers meer van die eetbare planten over voor de bezoekers van de Schuilplaats.
Wat het zevenstippelig lieveheersbeestje (Coccinella septempunctata) onderscheid van andere gelijkende lieveheersbeestjessoorten die in Nederland voorkomen zijn … inderdaad de zeven zwarte stippen (septempunctata) op het rode dekschild. Dat onderscheidt haar bijvoorbeeld van Adalia bipunctata – het … tweestippelig lieveheersbeestje. Maarrr … dit zijn maar 2 van de 60 soorten lieveheersbeestjes die in Nederland voorkomen. Van de meest veelvoorkomende van die 60 maakte Stichting EIS een handige, gratis, zoekkaart. Ze hebben ook een poster met álle 60 soorten; maar let op: de poster heeft geen determinatiesleutel en een aantal soorten zijn nogal variabel in hun kleur en het aantal stippen. Het Aziatisch lieveheersbeestje (Armonia axyridis) komt bijvoorbeeld voor in zowel zwarte stippen op een rood kleed als rode stippen op een zwart kleed.