Het landkaartje lijkt in de ogen van sommigen blijkbaar op … een landkaartje. Ik zie het er niet echt in, hoewel het door mij gefotografeerde exemplaar wel net zo gehavend is als de “schatkaarten” die ik als kind soms maakte. Laat ik hem maar Araschnia levana noemen. De genusnaam Araschnia is afgeleid van het Griekse αράχνη (aráchni – spin), omdat de onderzijde van de vleugels wél wat hebben van een spinnenweb.
Alle soorten in het Araschnia genus hebben een verschillende voorjaars- en zomervorm. Vooralsnog heb ik in de bostuin in Norg alleen een foto van de voorjaarsvorm weten te maken.
Heeft u als huurder van de Schuilplaats mooie foto’s gemaakt van juist de voorjaars- of zomervorm van de imago, of van de onderzijde van de vleugels, dan houd ik me van harte aanbevolen om deze natuurnotitie met uw foto’s uit te breiden! Vanzelfsprekend met bronvermelding en evt. link naar uw eigen plekje op het Internet.
Ook Araschnia levana behoort tot de vele vlinders die de brandnetel (Urtica spp.) als waardplant hebben. A. levana legt haar eitjes in lange koorden, het ene eitje bovenop de ander, vermoedelijk ter nabootsing van brandnetelbloemen, om vlinderei-etende predatoren om de tuin te leiden.