Het landkaartje lijkt in de ogen van sommigen blijkbaar op … een landkaartje. Ik zie het er niet echt in, hoewel het door mij gefotografeerde exemplaar wel net zo gehavend is als de “schatkaarten” die ik als kind soms maakte. Laat ik hem maar Araschnia levana noemen. De genusnaam Araschnia is afgeleid van het Griekse αράχνη (aráchni – spin), omdat de onderzijde van de vleugels wél wat hebben van een spinnenweb.
Lees verder “Araschnia levana: landkaartje”Tag: dagvlinder
Distelvlinder – Vanessa cardui
Vanessa cardui is een trekvlinder, net als haar genusgenoot Vanessa atalanta. V. cardui is echter wel wat een wat minder ruige feestganger en houdt niet van de rottende fruit-cocktails, waar V. atalanta zich zo graag mee volzuigt.
Lees verder “Distelvlinder – Vanessa cardui”Atalanta: najaarsfeestvierder
Vlinders zijn over het algemeen al best wel rock & roll. Veel vlinders kun je aantrekken door een lekkere mix te maken van rottend fruit, sterkte drank en een sprankeltje pis. Maar ook vanuit het perspectief van de doorsnee vlinder die op zo’n feestelijke cocktail afkomt is de Atalanta wel érg hardcore. De atalanta (volledige naam: Vanessa atalanta) is een trekvlinder, die duizenden kilometers aflegt tussen Zuid- en Noord-Europa.
Lees verder “Atalanta: najaarsfeestvierder”Klein geaderd witje – met of zonder stippen
Er zijn behoorlijk wat dagvlinders in Nederland: 53, volgens de Vlinderstichting. Met nachtvlinders meegerekend, telt Nederland meer van 2400 soorten. Daarom zijn, voor een beginnende waarnemer zoals ikzelf, dagvlinders een stuk overzichtelijker om te leren herkennen. Vandaag houd ik me bezig met een heel algemene dagvlinder, die zich ook graag in onze bostuin laat zien: het klein geaderd witje (Pieris napi).
Lees verder “Klein geaderd witje – met of zonder stippen”